Кирило Розумовський (1728)

Український військовий, політичний і державний діяч. Останній гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній Україні (1750–1764). Представник козацького роду Розумовських. Граф Російської імперії, генерал-фельдмаршал.

Народився 29 березня 1728, помер 21 січня 1803
296 років тому  221 років тому
Кирило Розумовський

Кирило Розумовський

Будучи сином простого українського козака Григорія Розума, Кирило Розумовський домігся великих успіхів на службі у російської імператриці Єлизавети Петрівни.

Кирило Розумовський народився на хуторі Лемеші, що на Чернігівщині. Маючи старшого брата Олексія, якому вдалося завоювати прихильність дочки Петра I, Кирило отримав можливість навчатися наук, про які навіть не мріяв. У 1744 році йому був подарований титул графа і чин камергера. А через 2 роки, 18-річний юнак стає президентом Петербурзької академії наук.

З 1750 Кирило Григорович Розумовський був відправлений у рідні місця як гетьмана. Глухів та Батурин перетворилися на розкішні резиденції, пишність яких вражало всіх, хто був знавцем тонкого смаку. Однак бали, театралізовані вистави і помпезність апартаментів не принижували справжніх достоїнств державного діяча, яким виявився Кирило Розумовський. Він відстоював права Малоросії, дбав про запорозьких козаків та їх добробут. А реформи, проведені ним з 1763, дозволили українським дворянам зрівнятися в правах з великоруськими щодо рангів і чинів.

Незабаром Кирило Розумовський розуміє, що з приходом до влади Катерини II його статус може змінитися. Що і сталося в листопаді 1764, коли посаду гетьмана була скасована. З тих пір Кирило Григорович - генерал-фельдмаршал, а стан справ в Україні набуває зовсім не той характер, про який мріяли малороси.

Помер Кирило Розумовський в 1803 році, в Батурині. За свої 75 років ця людина встиг послужити двом імператрицям і одному імператору, взяти участь в одному з палацових переворотів і увійти в історію 2-х держав - України та Росії.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.