Георгій Авраменко (1905)

Георгій Титович Авраменко — український актор і режисер. Заслужений артист УРСР (1964).

Народився 28 березня 1905, помер 30 червня 1987
119 років тому  37 років тому
Георгій Авраменко

Георгій Авраменко

Георгій Титович Авраменко, як і всі діти, мріяв про різні професії. У своїй уяві він малював яскраві картини майбутнього, яке відкриє перед ним двері у дорослий світ.

У віці 19-ти років Георгій Авраменко почав виступати на театральних сценах Харкова, Києва, Вінниці та Жмеринки. Пересувні театри в той час були дуже популярні і прогресивні, незважаючи на важкі умови, в яких доводилося працювати артистам. Саме на таких театральних підмостках свій талант проявляв Георгій Авраменко, виступаючи в різних амплуа - від коміка до характерного персонажа.

Він грав у спектаклях українських і російських класиків - Тараса Шевченка, Григорія Квітки-Основ’яненка, Олександра Грибоєдова. Георгію Титович було все по плечу. Він міг суміщати акторську гру з режисурою і постановочної діяльністю. На його рахунку дві режисерські роботи в спектаклях «Майська ніч» і «Олеся». А в 1964 році на сцені Тернопільського обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Георгій Авраменко поставив п’єси: «Кайдани порвіте» та «Мати-наймичка», в яких в черговий раз проявив і талант актора.

Георгій Титович дуже любив твори Тараса Григоровича Шевченка, якого вважав світочем вітчизняної літератури. Досить часто йому доводилося зі сцени читати вірші свого улюбленого автора, передаючи глядачам неповторний образ його героїв.

Не стало заслуженого артиста УРСР Георгія Авраменко в 1987 році. Не маючи спеціальної акторської освіти, ця людина змогла залишити свій слід в мистецтві, зайвий раз довівши, що талант на папері не намалюєш.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.