Іван Чиженко (1916)

Іван Чиженко — український вчений у галузі електротехніки, доктор технічних наук, професор, академік Національної академії наук України (1988 р.), завідуючий кафедрою теоретичних основ електротехніки (1950-1989 рр.), проректор з наукової роботи (1959-1969 рр.), радник ректора КПІ (з 1989 р.), Заслужений діяч науки і техніки УРСР (1974 р.), Кавалер Ордена Леніна (1961 р.).

Народився 27 березня 1916 — 108 років тому
Іван Чиженко

Іван Чиженко

Іван Миронович народився в с. Козин, що під Києвом, у скромній сільській родині. Як і більшість однолітків, після отримання початкового рівня освіти продовжував навчання на робітфаку при школі ФЗУ. У 1935 році вступає до політехнічного інституту Києва, по закінченні якого починає працювати інженером в лабораторії Дніпроенерго. Трудові будні змінилися війною, на фронтах якої Іван Миронович освоював бойове мистецтво, рив окопи, бився за праве діло.

У повоєнні роки зросла необхідність не тільки відновлювати зруйновані міста і села, а й заповнювати втрачені можливості в педагогічній і науковій діяльності. Працюючи асистентом в КПІ, Іван Чиженко прагнув осягнути всі нюанси справи, якій вирішив присвятити своє життя. У 1949 році він захищає кандидатську дисертацію, а через 14 років - докторську. Його лекціями заслуховувалися ті, хто був шалено захоплений електротехнікою і майбутнім, яке вона могла забезпечити, працюючи на користь держави, заповнюючи гідну нішу в галузі науки і техніки.

Іван Миронович Чиженко, доктор технічних наук, професор, академік НАНУ, творець наукової школи в галузі вентильно-перетворювальної техніки, помер в 2004 році, залишивши після себе наукові праці у вигляді підручників і численних авторських винаходів, які отримали широке застосування в кольоровій металургії, хімічної промисловості і в транспортній галузі.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.