Іван Козловський (1900)

Український співак, народний артист СРСР (1940), Герой Соціалістичної Праці, лауреат двох Сталінських премій, та Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

Народився 24 березня 1900, помер 23 грудня 1993
124 років тому  31 років тому
Іван Козловський

Іван Козловський

Іван Семенович Козловський народився 24 березня 1900 в селі Мар’янівка Київської області. Природа наділила хлопчика хорошим голосом, і з 7 років він співав у хорі Михайлівського монастиря. Там Іван прожив 10 років. У 1917 році хлопчик вступає до Київського музично-драматичний інститут. Пізніше влаштовується на роботу в Полтавський музично-драматичний театр.

Першою роллю Козловського стала партія Юродивого в опері «Борис Годунов». Здавалося б, незначне виступ на сцені Великого театру принесло виконавцю всесоюзну популярність. Залишив сцену театру співак у 1954 році, продовжуючи концертну діяльність. Організував Державний ансамбль опери, дитячий симфонічний оркестр в рідному селі.

Помер видатний співак у 1993 році в Москві.

Численні партії, сповнені Іваном Козловським, принесли йому світову популярність. Ромео в «Ромео і Джульєтті», старець Берендей в «Снігуроньці», класичні твори Бетховена, Шумана, Глінки, Лисенка, Чайковського, народні пісні та романси.

На згадку про талановитого співака створений Меморіальний музей в с. Мар’янівка, де відкрито пам’ятник Івану Козловському. Іменем співака названа музична школа в Москві. Випущені ювілейна монета і поштова марка. Іменем Івана Семеновича названо астероїд.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.