Архип Люлька (1908)

Український конструктор авіаційних двигунів. Член-кореспондент АН СРСР (з 1960), академік АН СРСР (1968). Академічні видання Російської Федерації називають академіка Люльку російським конструктором.

Народився 23 березня 1908, помер 1 червня 1984
116 років тому  40 років тому
Архип Люлька

Архип Люлька

Архип Михайлович Люлька народився 23 березня 1908 року в селі Саварка Київської області. Закінчив Білоцерківське училище і вступив до Київський Політехнічний інститут, де був учнем М. Кравчука.

У 1937 році влаштовується на роботу в Харківський авіаційний Інститут. Тут же створює свій перший шедевр - двоконтурний турбореактивний двигун. Активно займається дослідженнями енергетичних речовин, створює нові типи двигунів. У 1938 році його двигун дає можливість розвивати швидкість літака до 900 км / год.

У післявоєнні роки Архипа Михайловича призначають генеральним конструктором авіаційних двигунів. Під його керівництвом розробляють нові типи двигунів. У 1957 році на випробуваннях двигуна ТР-1, літак СУ-7 вперше перевищив швидкість звуку. На основі цього літака пізніше розробили бомбардувальники і штурмовики.

Створений Люлькою двигун АЛ-31 Ф встановлений на літаку з світовою славою - СУ-27, який заснував 27 рекордів у фігурах вищого пілотажу («Кобра Пугачова», «Дзвін»). А двигун АЛ-29, сконструйований талановитим авіатором, встановлений на космічному кораблі «Буран».

Помер Архип Люлька в 1984 році в Москві.

Архип Михайлович - першовідкривач у сфері надзвукової авіації. Керівник проекту створення конструкторського бюро, яке в наші дні названо його ім’ям. Лауреат кількох премій, Герой Соціалістичної Праці.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.