Микола Лисенко (1842)

Український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, громадський діяч.

Народився 22 березня 1842, помер 6 листопада 1912
182 років тому  112 років тому
Микола Лисенко

Микола Лисенко

Микола Віталійович Лисенко народився 22 березня 1842 на Полтавщині в сім’ї дворянина. Освіта Микола отримував у Другій Харківській гімназії, по закінченню якої вступив до Харківського університету на природничий факультет. Пізніше сім’я переїхала в Київ, і юнак перевівся в Київський університет, який з відзнакою закінчив у 1865 році.

З 1867 Лисенко навчається в Лейпцігській консерваторії, де робить значні успіхи в грі і композиції. Дає не менше успішні концерти, де виконує українські пісні у власному аранжуванні.

Повернувшись на батьківщину, Лисенко дає концерти вже як піаніст-професіонал. Квитки розліталися задовго до початку виступу. Зацікавленість глядачів, спонукала молодого музиканта їздити з виступами в різні міста.

З 1878 року Миколу Лисенка працює викладачем гри на фортепіано в інституті шляхетних дівчат. А в 1904 році відкриває власну музично-драматичну школу.

Помер талановитий музикант в 1912 році в Києві, похований на Байковому кладовищі.

Микола Лисенко по праву вважається засновником національної музики, як композитор, і як етнограф. Культурна спадщина творця - різноманітно і багатогранно. Етнографічні матеріали - «Народні музичні інструменти на Вкраїні», записи обрядів, дум і пісень ... Серед композиторських - твори на тексти Т.Шевченка, опери «Тарас Бульба», «Енеїда», оперета «Чорноморці», твори духовної тематики «Діва днесь Пресущественного раждаєт »,« Херувимська »та ін

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.