Олександр Лотоцький (1870)

Український громадсько-політичний діяч, письменник, публіцист, науковець.

Народився 21 березня 1870, помер 22 жовтня 1939
154 років тому  85 років тому
Олександр Лотоцький

Олександр Лотоцький

Олександр Ігнатович Лотоцький народився 21 березня 1870 в селі Бронниця Подільської губернії. Освіту здобув у Київській духовній академії. Після її закінчення, протягом 17 років працює чиновником державного контролю у Санкт-Петербурзі та Києві.

Бере участь у Товаристві Українських Постепенцев, благодійному товаристві видання загальнокорисних і дешевих книг. Разом з товаришами організовує Українську Національну Раду в Петербурзі. У теж час отримує призначення російським Губерніального комісаром Буковини і Покуття. А в 1917 році Олександр Лотоцький отримує посаду генерального писаря Генерального Секретаріату України.

Діяльність Лотоцького була дуже різноманітна. Разом з С. Єфремовим, В. Доманицьким, Ф. Матушевським та іншими літераторами заснував видавництво «Вік». Виступав ініціатором видання повної версії «Кобзаря» Т. Шевченка.

З 1918 року Олександр Лотоцький служить Українській Народній Республіці. Веде державний контроль, представляє інтереси УНР в Туреччині. З 1927 року - міністр внутрішніх справ УНР в екзилі. Засновник і керівник Українського Наукового Інституту у Варшаві.

Помер Олександр Лотоцький в 1939 році.

Все по темі: , ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.