Максим Рильський (1895)

Український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч, академік АН України.

Народився 19 березня 1895, помер 24 липня 1964
129 років тому  60 років тому
Максим Рильський

Максим Рильський

Максим Тадейович Рильський народився 19 березня 1895 року в Києві. Батько його був відомим етнографом, а мати - простою селянкою. Освіта Максим отримував будинку, а незабаром поступив в приватну гімназію міста Києва.

З дитинства Максим був знайомий з такими видатними діячами як М. Лисенка, Д. Ревуцький, П. Саксаганський. Це зробило величезний вплив на становлення світогляду хлопчика. Вища освіта Рильський отримував у Київському університеті Св. Володимира на медичному факультеті, Народному університеті на історико-філологічному факультеті. Але закінчити жоден з університетів йому так і не вдалося, у зв’язку з початком громадянською війною. Максим Рильський продовжував вчитися самостійно, працював викладачем.

Перші вірші Рильського з’явилися в 1907 році. Збірка «На білих островах» вийшов через 3 роки. Максим Рильський писав у дусі неокласицизму, представники якого переслідувалися критикою. Протягом десяти років десять книг Рильського побачили світ: «Поеми», «Крізь бурю і сніг», «Тринадцята весна», «Де сходяться дороги» та ін

Максим Рильський, як і його соратники-неокласики, майже не писав про радянського життя. За цей в 1931 році був заарештований і засуджений. Рильський - єдиний, хто залишився живий після сталінського терору. Всі його друзі, Н. Драй-Хмара, П. Филлипович, М. Зеров загинули в концтаборах.

Після укладення Максим Тадейович написав ще 35 збірок віршів: «Знак терезів», «Літо», «Троянди й виноград» та ін

Не стало Максима Рильського в 1964 році.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.