Данило Апостол (1654)

Данило Павлович Апостол — український військовий, політичний і державний діяч.

Народився 14 березня 1654, помер 29 січня 1734
370 років тому  290 років тому
Данило Апостол

Данило Апостол

Данило Павлович Апостол народився 14 березня 1654 року в селі Великі Сорочинці на Полтавщині в козацькому роду Апостолів.

У 1862 Данило був обраний на посаду миргородського полковника. Через 5 років Іван Мазепа звільнив його, як прихильника Івана Самойловича. Незабаром Данило Апостол був відновлений на посаді полковника і зробив декілька славних походів на кримського хана і гетьмана Петрика.

Молодий полководець дотримувався політичного курсу Мазепи, виступав за українсько-шведський союз. Приєднавшись до шведської армії, незабаром перейшов на бік Петра I. У 1711 році брав участь у Прутському поході, а в 1722 очолював війська в поході на Персію.

Після смерті Петра I в 1725 році, Данило Апостол був звільнений з російської армії і через два роки обрано гетьманом Лівобережної України. Перебуваючи при владі, Апостол провів ряд реформ, які сприяли стабілізації життя українського суспільства. Реорганізував фінансову систему, встановив бюджет, провів судову реформу, захищав інтереси українських торговців перед російським урядом, перевів Київ під управління гетьмана, надав можливість повернутися на батьківщину збіглим запорожцям, які отримали право заснувати Нову Січ.

Помер Данило Апостол в рідних Сорочинцях в 1734 році. Похований у церкві Преображення Господнього, яка була побудована за його рахунок.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.