Антон Макаренко (1888)

Український радянський педагог і письменник, один із засновників системи дитячо-підліткового виховання.

Народився 13 березня 1888, помер 1 квітня 1939
136 років тому  85 років тому
Антон Макаренко

Антон Макаренко

Антон Семенович Макаренко народився 13 березня 1888 року в місті Білопілля Харківської губернії. Навчався хлопчик у початковому училищі, а з переїздом сім’ї - в Кременчуцькому училище, яке закінчив на «відмінно». Пізніше був слухачем педагогічних курсів, після яких влаштувався на роботу вчителем російської мови, креслення і малювання в залізничне училище. Там же стає відповідальним за виховання, керівником колективу.

У 1920 році Антону Семеновичу надходить пропозиція організувати колонію для неповнолітніх злочинців. Молодий педагог приймає пропозицію і стає на чолі трудової колонії. Антон Семенович зумів згуртувати непростий дитячий колектив, створити комсомольську організацію.

У 1932-1935 року виходять популярні книги Макаренко - «Педагогічна поема», де автор описує колонію ім. Горького і «Марш 30-року» про комуну ім. Дзержинського.

Два зразкових заклади, створені Антоном Макаренко, принесли йому світову популярність і славу воістину великого педагога. Теорія колективу Макаренко актуальна і для виховання сучасних дітей, тому педагогічні напрацювання Антона Семеновича - настільна книга для багатьох вчителів і викладачів.

Антона Макаренка Герасимчука раптово, під час поїздки в електричці. Сталося це 1 квітня 1939.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.