Володимир Вернадський (1863)

Вернадський Володимир Іванович — український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, космізму. Академік Петербурзької АН (з 1912), професор Московського університету.

Народився 12 березня 1863, помер 6 січня 1945
161 років тому  79 років тому
Володимир Вернадський

Володимир Вернадський

Вернадський Володимир Іванович народився 12 березня 1863 року в Санкт-Петербурзі в сім’ї економіста. Дитинство хлопчика пройшло в Україні, де жила його бабуся. Освітою хлопчика займався його батько, прищеплюючи хлопчикові, разом з основами наук, любов до української культури. Шкільні роки Володимира пройшли в Харківській гімназії. Вищу освіту здобув у Петербурзькому університеті, закінчивши фізико-математичний факультет.

У 1886 році Вернадський одружується на Наталії Старицької, і вже в наступному році у них народжується син Георгій, який згодом, пішовши по стопах батька, теж стане вченим. Майже відразу після народження сина Вернадський їде у відрядження закордон. Там працює у складі експедицій, займається дослідженнями в лабораторіях. По поверненню на батьківщину, захищає докторську і стає професором Московського університету.

Вернадський - організатор і перший голова Української Академії наук, засновник науки біогеохімії. Численні його роботи присвячені дослідженням атмосфери, гідросфери, земної кори, мінералів, проблем радіогеології.

Помер видатний вчений в 1945 році від інсульту.

Іменем Вернадського названі університети, бібліотеки. На згадку про нього названі два мінералу «вернадит» і «Вернадський». Заснована премія і золота медаль імені Вернадського. Названий астероїд № 2809. У 1964 його ім’ям названо гірський хребет в Антарктиді. У 1973 - бульвар у Києві. А в 2003 році випущена ювілейна монета номіналом 2 гривні.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.