Василь Анастасевич (1775)

Академік АН УРСР (1958) та АН СРСР, інженер, видатний радянський вчений в галузі ракетно-космічної техніки, основоположник радянського рідинного ракетного двигунобудування. Творець багаторазового ракетно-космічного комплексу «Енергія» — «Буран».

Народився 11 березня 1775, помер 28 лютого 1775
249 років тому  249 років тому
Василь Анастасевич

Василь Анастасевич

Василь Григорович Анастасевич народився 11 березня 1775 в Києві. Батько його був членом Київського магістрату. Освіта хлопчик отримував у Києво-Могилянській академії, де в 1793 році вступив до філософський клас. У студентські роки брав участь у діяльності Вільного піітеческого суспільства, яке було засноване його викладачем І. Фальковський. Багато подорожував, вів щоденникові записи.

У сферу бібліографії увійшов в 1811 році виданням журналу «Вулик». Звідси пішов відлік появи теорії бібліографії, основи якої Анастасевич виклав у своєму журналі. Роботи Василя друкували в різних виданнях: «Північному віснику», «Українському віснику». У 1820 році став автором каталогу «Розпис російським книгам для читання бібліотеки В. Плавильщикова». Ця робота високо цінується і в наш час.

З 1826 року Василя Григорович працює цензором Головного цензурного комітету. За дозвіл на вихід в друк творів А. Міцкевича був звільнений в 1830 році.

Україна для Василя Анастасевич завжди була батьківщиною. Він збирав матеріали з її історії та етнографії. Його роботи мають найцінніше значення для вивчення української та російської літератури.

Помер Василь Григорович Анастасевич в Санкт-Петербурзі 16 лютого 1845.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.