Устим Кармелюк (1787)

Устим Кармелюк — український національний герой, керівник повстанського руху на Поділлі у 1813–1835 роках проти національного і соціального гніту.

Народився 10 березня 1787 — 237 років тому
Устим Кармелюк

Устим Кармелюк

Устим Якимович Кармелюк народився в сім’ї кріпосного селянина в селі Головчинці Подільської губернії 10 березня 1787. Хлопчик вмів читати і писати російською і польською мовою, знав ідиш. Будучи 17-річним юнаком Устим був відправлений Крепак до пана Пігловському. Непокірна натура майбутнього героя привела його в царську армію, куди Пігловський віддав Устима на довгі 25 років. Але через кілька років після початку служби Кармелюк утік.

У 1814 році Кармелюк став на чолі селянського руху проти російського дворянства. Через 3 роки Устим був заарештований і засуджений до смертної кари. Вироком не судилося здійснитися, і Кармелюка відправили на каторгу в Сибір, звідки він знову благополучно втік. Далі йшли численні втечі, в’язниці, покарання, але народний герой знову наполегливо повертався до своєї справи - повстання проти поміщиків. За 23 роки боротьби були розгромлено близько тисячі дворянських володінь, десятки тисяч мішків грошей і коштовностей були роздані бідним селянам, близько 20 тисяч повстанців брали участь у погромах. До руху Кармелюка приєднувалися не тільки українці, а й поляки, євреї.

Устим Кармелюк був убитий польським поміщиком Рутковським. Згідно з легендою він стріляв гудзиком, а не кулею. Вважалося, що тільки так можна вбити чаклуна, яким здавався всім Кармелюк. Його тіло возили по селах для залякування селян. Похований був народний месник у Хмельницькій області, місті Летичів, де йому нещодавно поставили пам’ятник, п’яти метрів заввишки.

Устим Кармелюк став героєм численних творів літератури, живопису, архітектури. А його ім’я досі звучить на вустах, як символ гордості за свій народ.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.