Тарас Шевченко (1814)

Український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч, фольклорист, етнограф.

Народився 9 березня 1814, помер 26 лютого 1861
210 років тому  163 років тому
Тарас Шевченко (1814)

Тарас Шевченко (1814)

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Київської губернії в сім’ї Крепак. У 1822 році Тараса віддають вчитися до місцевого дяка. Хлопчик рано втратив батьків, важка робота звела їх у могилу. Це змусило хлопця найнятися на роботу до дяка Богородсько. Паралельно з роботою Тарас продовжує вчитися, багато читає. Відчуваючи тягу до малювання, він знаходить собі вчителів у різних селах. У 1831 році Тараса віддають учитися малюванню до Василя Ширяєва. Його пан, Павло Енгельгардт, хотів мати особистого художника серед своєї прислуги. У період навчання Шевченко багато малює, пише, знайомиться з представниками інтелігенції.

У 1838 році Карл Брюллов та Василь Жуковський викуповують молодого майстра з кріпацтва. У Тараса Шевченка починається нове життя. Він вступає до Академії мистецтв. Створює десятки фундаментальних творів.

Подорожуючи по Україні, після закінчення навчання, Тарас глибоко переживає долю свого народу. Молодий поет пише вірш «Розрита могвоей життя Тарас Шевченко перебував під наглядом поліції. Але ні це, ні здоров’я, підірване на каторзі, не заважало йому творити. Пише поему «Марія» та інші твори.

10 березня 1861 Тарас Григорович Шевченко покинув цей світ. Згідно з його заповітом похований на батьківщині, неподалік від Канева.

Ім’ям великого поета названо сотні вулиць і населених пунктів України. Навчальні заклади, театри, кінотеатри так само удостоєні честі носити ім’я Тараса. Численні пам’ятники, меморіальні комплекси, заповідники зведені в його вічну пам’ять. Шевченківська премія - одна з найпочесніших в Україні.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.