Порфирій Мартинович (1856)

Український живописець, графік, фольклорист і етнограф.

Народився 7 березня 1856, помер 15 грудня 1933
168 років тому  91 років тому
Порфирій Мартинович

Порфирій Мартинович

Порфирій Денисович Мартинович народився 7 березня 1856 року в селі Стрюковци Полтавської губернії. Його батько був службовцем, в сім’ї було шестеро дітей. Хлопчик навчався в Костянтиноградському пансіоні, Першої харківської класичної гімназії, Третьої харківської гімназії, Костянтиноградському училище. Вищу освіту здобував у Петербурзькій академії мистецтв, протягом 7 років. Товаришами по навчанню були Сергій Васильківський та Микола Самокіш.Талант юнаки зауважив російський живописець Іван Крамськой, який допомагав Порфирій протягом усього часу навчання.

Під час літніх канікул Мартинович багато подорожує, збирає фольклор, робить замальовки побуту українських селян. Багато робіт того часу увійшли до золотого фонду українського та світового мистецтва. Це «Петро Тарасенко», «Оксана Бурштріміха», «Голова дівчіні» та ін

У 1877 році Порфирій Мартинович був нагороджений срібною медаллю Петербурзької академії мистецтв. Його ім’я в 70-80 роках 19 сторіччя відомо, як ім’я самого авторитетного українського фольклориста. І по сьогоднішній день роботи Мартиновича вважаються одними з найбільш грунтовних і використовуються в різних дослідженнях народної творчості.

Порфирія Денисовича Герасимчука в 1933 році. Всі його художні напрацювання зберігаються в музеях Києва, Харкова, Сум, Дніпропетровська.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.