Євген Патон (1870)

Євген Патон — український вчений у галузі зварювальних процесів і мостобудування. Академік АН УРСР (1929). Герой Соціалістичної Праці (1943). Заслужений діяч науки УРСР (1940). Фундатор і перший керівник Інституту електрозварювання АН України. Член КПРС. Батько академіка Бориса Патона.

Народився 4 березня 1870, помер 12 серпня 1953
154 років тому  71 років тому
Євген Патон

Євген Патон

Євген Оскарович Патон народився 4 березня 1870 в Ніцці. Отримав дві вищі освіти: в 1894 році закінчив Дрезденський технічний університет, а в 1896 - Петербурзький інститут інженерних шляхів сполучення. Друга освіта довелося отримувати, з причини невизнання в Росії, куди родина Патона переїхала в 1895 році, німецького диплома.

Після декількох років наукової роботи Патон отримав пропозицію зайнятися реконструкцією мостів у місті Києві. З 1904 року молодий вчений займався цією роботою. Пізніше став засновником кафедри інженерних споруд в Академії наук України, на базі якої було створено Інститут електрозварювання, названий на його честь.

Серед численних творінь Євгена Патона - величезна кількість відомих мостів: міст імені Євгенії Бош через Дніпро, Парковий міст через Петровську алею в Києві.

Наукові розробки вченого підняли вітчизняне будівництво на новий щабель. Створював схеми проектування мостів, винаходив способи реконструкції зруйнованих споруд, досліджував електрозварювання, винайшов власний метод зварювання, названий "методом Патона».

Євген Патон зробив величезний внесок в оборонну промисловість СРСР в роки ВВВ. Розробив технологію для зварювання сталі, яку використовували для виготовлення танкових башт.

Помер талановитий вчений в 1953 році. Тоді ж на його честь був названий міст через Дніпро у Києві.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.