Архип Тесленко (1882)

український письменник.

Народився 2 березня 1882, помер 15 червня 1911
142 років тому  113 років тому
Архип Тесленко

Архип Тесленко

Архип Юхимович Тесленко народився 2 березня 1882 року в селі Харківці Полтавської губернії в сім’ї селянина. Початкову освіту здобув у церковній школі, з якої був виключений за «свободу думки».

Перші твори Архипа Тесленка побачили світ у 1902 році. Спочатку це були розповіді російською мовою, а небагатьом пізніше автор перейшов на українську. У журналі «Нова громада» з’явилося його перші українські твори.

Архип багато працював. Був писарем, поденником ... А в 1905 році потрапив під арешт за участь у селянських страйках. У 1906 році виходять найбільш відомі розповіді автора: «поганяти до ями!», «Наука», «Радості». У цьому ж році його чекав ще один арешт, після якого Архип був відправлений на заслання. Там, на чужині, Тесленко пише серію оповідань, заснованих на власному досвіді: «У в’язниці», «На чужині» та ін Через чотири роки змучений хворобами Архип повернувся на батьківщину, і незабаром помер, у віці 29 років.

Книги молодого письменника видавалися безліч разів. Навіть за життя критики оцінили його талант.

На честь Архипа Тесленка в рідному селі заснували музей його творчості. А в районному центрі - відкрили в 1974 році пам’ятник (скульптор - Інна Коломієць). У столиці України, де автор провів кілька років життя, встановили меморіальну дошку (архітектор І. Макушенко).

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.