Павло Альошин (1881)

Український та радянський архітектор та педагог, дійсний член Академії архітектури УРСР (1945–1958), почесний член Академії будівництва та архітектури УРСР (з 1958 року), доктор архітектури (з 1946 року).

Народився 28 лютого 1881, помер 7 жовтня 1961
143 років тому  63 років тому
Павло Альошин

Павло Альошин

Павло Федотович Альошин народився 28 лютого 1881 року в Києві. Хлопчик отримав середню освіту, відвідував заняття художньої школи Мурашко і отримав диплом з відзнакою Інституту гражданськіх інженерів в Петербурзі. Звання художника-архітектора Павлу присвоїли після закінчення Петербурзької Академії Мистецтв.

Павло Альошин був одним із засновників художнього інституту в Києві, у нього вчилися такі видатні особистості як В. Заболотний, Я. Штейнберг, П. Юрченко та ін

Алешину належать проекти численних будівель, серед яких, в ранній період - будівля «Торгово-промислового товариства Ф. Бажанова і А. Чувалдіной» в Санкт-Петербурзі, будівля Педагогічного музею і маєток Ковалевського в Києві.

Під час СРСР брав участь у реконструкціях Києва, був головним архітектором міста, розробляв проекти театру в Ростові-на-Дону, Палацу правління в Харкові, Київського пасажирського вокзалу, музею Леніна в Києві. Серед робіт Павла Альошина численні житлові будівлі, громадські споруди, містобудівні планування (Мурманськ, місто-сад «Зелений Петроград», соцгород «Новий Харків»).

Помер видатний архітектор 7 жовтня 1961. Похований разом зі своєю родиною на Лук’янівському кладовищі.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.