Леонід Смілянський (1904)

український письменник, літературний критик, драматург та кіносценарист. Член літературних груп Гарт, ВУСПП і «Молодняк».

Народився 27 лютого 1904 — 120 років тому
Леонід Смілянський

Леонід Смілянський

Леонід Іванович Смілянський народився в 1904 році на Сумщині. Отримував освіту в Київському Інституті, Інституті літератури ім. Т. Шевченка.

Перші твори молодого автора побачили світ у 1925 році. Це була збірка оповідань «Нові оселі». Він повністю підтримував літературні ідеї того часу. Був членом організацій «Молодняк», ВУСПП, «Гарт». Його твори присутня критика буржуазії, непманів. В цей же час молодий письменник працює журналістом і літературним критиком.

У період 20-30 років Смілянський пише про комунізм. З-під його пера виходять повісті «Периферія», «Мехзавод», «Бранець».

Наступним витком його творчості стала тематика Великої Вітчизняної Війни. Романи, повісті, оповідання - їх було досить багато за воєнний період. Смілянського називали одним з найвидатніших літописців війни. «Золоті ворота», «Євшан-зілля», «Дума про Кравчиха» - твори, які принесли Леоніду Смілянському славу.

Третій етап творчості Смілянського позначився зверненням майстра до драматургії та історичної прозі. Його залучали особистості М. Коцюбинського, Т. Шевченко, І. Франко, про які він писав свої твори. Кращим у цей період по праву визнається роман «Молодість поета».

Творча спадщина письменника включає численні твори, які принесли йому популярність за життя і після неї. Помер Леонід Смілянський в 1966 році, похований на Байковому кладовищі.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.