Леся Українка (Лариса Косач-Квітка) (1871)

Українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці.

Народився 25 лютого 1871 — 153 років тому
Леся Українка

Леся Українка

25 лютого 1871 в Новограді-Волинському народилася видатна українська поетеса, Леся Українка (справжнє ім’я - Лариса Косач-Квітка). Мати дівчинки, письменниця Олена Пчілка, і батько, цінитель літератури та живопису, з дитинства прищепили Лесі любов до українського слова.

Навчалася дівчинка у приватних вчителів, вивчала мови, рукоділля, мистецтво. Перші вірші почала писати вже у віці 9 років. А в 1884 році обрала свій літературний псевдонім Леся Українка. В історію української літератури поетеса вступила, як мужній борець. Її лірика наскрізь проникнута настроями любові до батьківщини, волелюбності, непримирення ... Серед відомих творів - «Contra spem spero», «До товаришам», «Епілог» та ін

Також значний внесок Леся Українка привнесла в драматургію. Її улюбленим жанром була драматична поема. «Одержима», «Кассандра», «Руфін і Прісцілла», «В катакомбах», «Бояриня» - ось деякі з найбільш відомих творів цього жанру.

В українську літературу Леся Українка додала нові теми, жанри. Збагатила метрику і ритміку української поезії.

Життя поетеси пройшла в боротьбі за власне здоров’я. Важка хвороба, яка переслідує Лесю з дитинства, не залишала її ні на хвилину. Померла вона у віці 44 років, перебуваючи на лікуванні в чужій серцю Грузії.

Твори Лесі Українки стали джерелом натхнення для багатьох кінематографістів, композиторів, режисерів. Найвідоміші екранізації - «Лісова пісня», «Спокуса Дон Жуана» та ін

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.