Лев Боровиковський (1806)

Український поет, фольклорист, етнограф. Опрацьовував фольклорні сюжети, звертався до народної поетики та ритміки.

Народився 22 лютого 1806, помер 26 грудня 1889
218 років тому  135 років тому
Лев Боровиковський

Лев Боровиковський

Лев Іванович Боровиковський народився 22 лютого в селі Мелюшки Полтавської області в козацькій родині. Навчався в Полтавській гімназії, де вперше і зацікавився літературою. Вища освіта Лев отримує в Харківському університеті на філологічному факультеті. Тут, за допомогою свого вчителя П. Гулака-Артемовського, береться записувати фольклор, пише вірші.

Дебютним твором Льва у пресі стала поема-бувальщина «Пір’ Владіміра Великого» у журналі «Встнік’ Європи». Перші вірші були написані російською мовою, до українського Лев звернувся трохи пізніше і досяг набагато більших успіхів.

Найбільш популярним твором Льва Боровиковського стала «Маруся». Це був вільний переспів «Світлани» Жуковського. Після виходу балади у пресі, багато критики погодилися, що «Маруся» гідна називатися українською конкуренткою «Світлани». І Лев Боровиковський був визнаний новатором у своїй сфері діяльності. Він затвердив жанр літературної балади, байки-гуморески, а також інші жанри романтичної лірики.

Лев Боровиковський був прикладом для Т.Шевченка, який згодом напише безліч творів під враженням від прочитаного у Боровиковського.

Значний внесок Боровиковського у розвиток української літератури можна позначити тим, що він першим підніс красу і поетику української мови і показав, що українське слово здатне передати не тільки гумористичне, а й драматичне.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.