Ігор Шамо (1925)

Український композитор єврейського походження. Заслужений діяч мистецтв України. Народний артист України. Лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, премії ім. М. Островського. Нагороджений орденом «Знак Пошани», медалями.

Народився 21 лютого 1925, помер 17 вересня 1982
99 років тому  42 років тому
Ігор Шамо

Ігор Шамо

Ігор Наумович Шамо народився 21 лютого 1925 в столиці України, місті Києві. Ігор був одним з випускників музичної десятирічки імені Лисенка, першої спеціалізованої музичної школи в Україні. За спеціальністю «фельдшер» екстерном закінчив медичне училище і в 1942 пішов добровольцем на фронт.

Завершилася війна, і в 1946 Ігор Шамо отримав можливість вступити до Київської консерваторії. Навчався на композиторському факультеті у професора Лятошинського. Під час навчання був прийнятий до Спілки композиторів України, працював у театрі самодіяльності. Закінчив консерваторію в 1951 році з червоним дипломом, що в черговий раз підтвердило його музичний талант.

За все життя Ігор Шамо написав безліч творів, серед яких симфонії, пісні, музика до кінофільмів. З найбільш відомих пісень «Києве мій», «Осіннє золото», «Пісня про щастя», «Не шуми, калинонько», написані в співавторстві з Дмитром Луценко. Багато творів Ігор Шамо писав до творчості Тараса Шевченка. Також в його спадщині - пісні на слова Р. Рождественського, А. Малишка, Ю. Рибчинського, П. Воронько та ін

Помер талановитий композитор в 1982 році, похований у Києві на Байковому кладовищі.

Сім’я Ігоря Шамо, його син, внучка, племінники активно займаються музикою, продовжуючи шлях батька і діда.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.