Олександр Удовиченко (1887)

Голова Полтавської обласної державної адміністрації з 26 березня 2010 року по 22 лютого 2014 року. Депутат обласної ради двох скликань.

Народився 20 лютого 1887, помер 19 квітня 1975
137 років тому  49 років тому
Олександр Удовиченко

Олександр Удовиченко

Олександр Іванович Удовиченко народився 20 лютого 1887 року в місті Харкові. Шкільні роки провів у дитячому притулку принца Ольденбургского. У 1908 році закінчив Військово-топографічне училище і служив у корпусі топографів. З початком Першої світової війни був переведений, і брав активну участь у бойових діях.

Участь Олександра Удовіченка в українському національному русі довелося на період закінчення Лютневої революції. Брав участь у з’їзді воїнів-українців, українізації військових частин, був главою Української корпусного ради.

З 1917 року був призначений військовим радником Петлюри. Воював за Арсенал у Києві. Після чого став командиром полку армії УНР. У цьому ж році (1918) отримав підвищення до полковника. Удовиченко обіймав безліч військових посад і скрізь показував себе як досвідчений і відповідальний воєначальник. Відзначився як командир Третин Залізної Стрілецької Дивізії. В кінці 1919 року потрапив у полон Армії Денікіна, звідки успішно втік і повернувся до командування.

Після закінчення війни Олександр Іванович переїхав до Франції на шахтні роботи. Через кілька років зайнявся громадською діяльністю і став главою Товариства військових УНР в еміграції. Останньою найвищою посадою для Олександра Удовіченка стало місце віце-президента УНР в екзилі.

Все по темі: , ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.