Володимир Щербицький (1918)

Володимир Васильович Щербицький — радянський партійний і державний діяч.

Народився 17 лютого 1918, помер 16 лютого 1990
106 років тому  34 років тому
Володимир Щербицький

Володимир Щербицький

Володимир Васильович Щербицький народився 17 лютого 1918 року в місті Верхньодніпровськ Дніпропетровської області. У 1941 році закінчив Дніпропетровський хіміко-технологічний Інститут і влаштувався на роботу інженером-механіком.

Починаючи з 1948 року, Щербицький працює на партійних посадах, а в 1955 році стає першим секретарем Дніпропетровського обкому КПУ. Депутат Верховної Ради, член Президії Верховних Рад, Голова Ради Міністрів - кар’єрна драбина Володимира Васильовича мала достатню кількість ступенів. Подальше підвищення відбулося в 1972 році. Володимир Щербицький замінив Петра Шелеста на посаді першого секретаря ЦК КПУ.

Роки правління Щербицького були ознаменовані посиленням русифікації, гоніннями українських дисидентів, обмеженнями прав УРСР. Але в той же час, відзначався значний підйом в економіці України, робота і заробітна плата були досить стабільними. Студенти мали можливість отримати безкоштовну вищу освіту і гарантовано влаштуватися на роботу за фахом. Новий виток розвитку отримала архітектура і культура, харчова і легка промисловість. Володимир Щербицький приділяв значну увагу розвитку спорту.

У зв’язку з похилим віком, в 1989 році Щербицький пішов на пенсію. І за офіційною версією помер від запалення легенів в 1990 році, хоча деякі історики стверджують, що Володимир Васильович, ймовірно, покінчив життя самогубством.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.