Григорій Яхимович (1792)

Григорій Яхимович — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 1860 року Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

Народився 16 лютого 1792, помер 29 квітня 1863
232 років тому  161 років тому
Григорій Яхимович

Григорій Яхимович

Григорій Яхимович народився 16 лютого 1792 в селі Підбірці Львівської області. Навчався в Львівській гімназії, після закінчення якої вирушив до Відня отримувати богословні освіту. У 1816 році отримує сан пресвітера і служить у церкві святої Варвари у Відні. Водночас навчається в інституті святого Августина, де йому присвоюють ступінь доктора богослов’я, вільних мистецтв і філософії.

По поверненню на батьківщину Григорій займається педагогічною діяльністю на посаді голови кафедри релігії, професора теології. Пізніше стає ректором Львівської духовної семінарії. У 1841 році папа римський призначив Григорія єпископом-помічником митрополита Михайла Левицького. А в 1848 році він став єпископом Перемишльської єпархії. У цьому ж році Яхимович очолив політичну організацію, Головну руську раду, активно брав участь у галицько-російській русі.

У 1860 році Григорія Яхимовича затвердили на посаду митрополита Галичини. Паралельно з церковною кар’єрою, Григорій займається освітою (очолює Львівський університет) і вкладає величезні сили в розвиток народних шкіл, намагається запровадити навчання і закликає вести проповіді українською мовою.

Помер галицький митрополит 29 квітня 1863 у Львові. Проводити його в останню путь прийшли близько 20 000 чоловік.

Все по темі: ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.