Олександр Муратов (1935)

Олександр Муратов — український кінорежисер, кіносценарист, поет, літератор, публіцист, член правління Національної спілки кінематографістів України. Син українського поета і драматурга Ігоря Муратова.

Народився 15 лютого 1935 — 89 років тому
Олександр Муратов

Олександр Муратов

Олександр Ігорович Муратов, син українського драматурга Ігоря Муратова, народився 15 лютого 1935 року в Харкові. Дитинство хлопчика було затьмарене військовими подіями. У підлітковому віці брав участь у підпільному русі ОУН-УПА. Пізніше, батько відправив хлопчика вчитися до Москви, де той знову увійшов до лав антисталінського руху.

По закінченню режисерського факультету Всесоюзного державного інституту кінематографії, Олександр Муратов працює в Одеській кіностудії, де в 1964 році, за підтримки його першої дружини, Кіри Муратової, виходить дебютний фільм «Наш чесний хліб». Перша самостійна кінострічка «Явдоха Павлівна» виходить в 1966 році. Два роки по тому Олександр Муратов - режисер Київської кіностудії ім. А. Довженко. Діяльність його різноманітна: знімає як документальні, так і художні фільми, пише сценарії.

У зрілому віці Муратов звертається до творчості М. Хвильового і знімає трилогію за його творами: «Вальдшнепи» (за однойменним романом), «Танго смерті» («Повість про Санаторійної зону»), «Геть сором!» («Сентиментальна історія») . За виконану роботу йому присуджена премія Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т.Г. Шевченко «За визначний внесок у національне та державне відродження України».

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.