Петро Шелест (1908)

Партійний і державний діяч УРСР та СРСР. Перший секретар ЦК КП України (1963–1972).

Народився 14 лютого 1908, помер 22 січня 1996
116 років тому  28 років тому
Петро Шелест

Петро Шелест

Петро Юхимович Шелест народився 14 лютого 1908 в Харківській губернії, в селі Андріївка. З дитинства займався різною роботою. Був помічником машиніста, ремонтником, інженером. Після закінчення Ізюмської школи, був направлений до Харківського інституту народного господарства, після навчався у Харківському інженерно-економічному.

Два роки віддав службі в Червоній армії. Після чого став активним виконавцем партійних робіт: секретар Харківської КП (б) У з питань оборони, під час ВВВ - завідувач відділу оборонної промисловості, парторг ЦК і ще багато інших посад передували найголовнішого робочому місцю в житті Петра Шелеста.

3 липня 1963 Петро Шелест був обраний першим секретарем ЦК КП України. За час його перебування на цій посаді прокотилися дві величезні хвилі арештів дисидентів. Петро Юхимович вів активну боротьбу проти всіх антирадянських проявів і націоналістичних настроїв. Разом з тим, виступав за збільшення прав України в економічній політиці, захищав українську мову в школі і друкарській справі.

Політичний курс П. Шелеста був не до душі московської верхівці і 10 травня 1972 його звільнили «у зв’язку в переведенням на іншу роботу». «За станом здоров’я» в 1973 Шелеста виключили з Політбюро і відправили на пенсію.

Помер Петро Юхимович 22 січня 1996 в Москві, похований у Києві на Байковому кладовищі.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.