Данило Скоропадський (1904)

Український політичний і громадський діяч, син Гетьмана Павла Скоропадського, Гетьманич, лідер та провідник гетьманського руху у 1948-57 рр.

Народився 13 лютого 1904, помер 23 лютого 1957
120 років тому  67 років тому
Данило Скоропадський

Данило Скоропадський

Данило Павлович Скоропадський, син гетьмана Павла Скоропадського, народився 13 лютого 1904 року в Петербурзі. Там пройшло його дитинство. Хлопчик, оточений козацьким зброєю, рідкісними старовинними книгами, які збирали його предки протягом століть, ріс в тісному взаємозв’язку з українською культурою, незважаючи на елітне оточення петербурзької інтелігенції. Він грав на різних музичних інструментах, займався спортом, моделюванням, столярним справою. Коло інтересів хлопчика був надзвичайно широким.

Революційні події, що охопили Російську імперію і прилеглі території в 1917 р., не пройшли і повз родини Скоропадських. Після падіння Української держави, у віці 14 років, Данило опинився в еміграції у Швейцарії. Там хлопчик з успіхом закінчив гімназію і Берлінський технічний університет.

Данило Скоропадський брав участь у діяльності української політичної еміграції. Дружба з В’ячеславом Липинським, представником консервативних кіл, справила величезний вплив на формування поглядів молодого Скоропадського. Він очолив студентський рух «Дніпро» і активно працював з молоддю.

У день свого повноліття Данило отримав лист від батька з проханням очолити гетьманський рух і стати спадкоємцем престолу. Після довгих роздумів Данило погодився і повністю присвятив себе роботі в гетьманському центрі.

Під час Другої світової війни, Данило Скоропадський виїхав за кордон, з метою налагодити контакти з британським урядом, на випадок перемоги антигітлерівської коаліції. Але активну роботу провести йому не вдалося. У Лондоні він прожив до самої смерті. Його не стало 23 лютого 1957.

Все по темі: ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.