Зеновій Кецало (1919)

Зеновій Кецало — український художник, митець ліплення і графічного ремесла, олійного і фрескового живопису.

Народився 12 лютого 1919, помер 14 жовтня 2010
105 років тому  14 років тому
Зеновій Кецало

Зеновій Кецало

Зеновій Євстахович народився в Жидачівському районі. Батько, що працює залізничником, мріяв, щоб син став священиком. Але юнак твердо стояв на своєму, розуміючи, що мистецтво для нього - не просто захоплення, а саме життя.

З 1933 року Зеновій Кецало освоював мистецтво рисунка і композиції у Львівській художньо-промисловій школі. Всі премудрості майбутньої професії він вбирав у себе немов губка: розтирав фарби, займався ліпленням і графікою. У 1938 році Зеновій Кецало надходить до Краківської академії мистецтв, після закінчення якої зайнявся викладацькою діяльністю.

У роки сталінського режиму звинувачення можна було висмоктати з пальця, а тому Зеновій Кецало був засуджений за антирадянську пропаганду і протягом 11 років відбував покарання в уральських таборах. Повернувшись з ув’язнення, Зеновій Кецало розуміє, що багато втрачено. Але життя диктувало свої умови: хотілося бачити прекрасне, щоб розбавити світ яскравими фарбами.

З 1962 року Зеновій Кецало вступив до Спілки художників СРСР. Він набирає обертів, використовує різні жанри у своїй роботі. Портрет, натюрморт, літографія - все під силу талановитій людині, для якого життя в мистецтві - не порожні слова, а заклик дихати у вільному творчості.

Помер народний художник України у 2010 році, залишивши як спадщини понад 1000 картин, виставки яких проходять не тільки в Україні, а й за кордоном.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.