Самійло Величко (1670)

Український козацько-старшинський літописець.

Народився 11 лютого 1670 — 354 років тому
Літопис Самійла Величка

Літопис Самійла Величка

Самійло Васильович народився в козацькій родині, на Полтавщині. Його батько був грамотною людиною, тому синові прищепив необхідні знання, які стали в нагоді для успішного вступу до Києво-Могилянську колегію.

Наук Самійло Величко навчався старанно, освоївши кілька іноземних мов. З 1690 року перебував на посаді канцеляриста у генерального писаря Василя Кочубея. Після трагічних подій, пов’язаних з падінням Кочубея, Самійло Васильович деякий час змушений був просидіти в неволі. Після чого повернувся в рідне село Жуки, де займався історіографією, збираючи акти, грамоти, листи, універсали та інші джерела, що представляють науковий інтерес.

Написана Самійло Величко «Літопис подій у Південно-Західній Росії» - 4-томну працю, присвячений подіям XVII століття. Це історичне творіння вражає своєю масштабністю і глибоким знанням історії. Центральною фігурою розповіді був Богдан Хмельницький і національно-визвольна боротьба українського народу проти польської шляхти.

Оскільки все своє життя автор прагнув розповісти світу про свої враження і спостереженнях, то чи не писати просто не міг. І лише осліпнувши, скористався допомогою найнятого писаря, щоб продиктувати свою останню роботу «Космографія». Точна дата смерті українського літописця точно не вказана. Припускають, що Самійло Величко Герасимчука в 1728 році.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.