Костянтин Трутовський (1826)

Український художник-живописець і графік.

Народився 9 лютого 1826, помер 29 березня 1893
198 років тому  131 років тому
Костянтин Трутовський

Костянтин Трутовський

Костянтин Олександрович Трутовський народився в селі Яковлівка Курської губернії. Раннє дитинство провів на Україні, у маєтку батька на Харківщині. Після здобуття початкової освіти переїхав до Санкт-Петербурга, вступивши до Миколаївське інженерне училище.

Творчі здібності Костянтина Трутовського не змусили себе чекати. Ознайомившись з основами рисунка і композиції в училище, у віці 19 років починає брати уроки в Імператорській академії мистецтв. З 1850 року митець із головою пішов у мистецтво. Зіткнення з життям і побутом малоросійського народу дало можливість відображати реальність на полотні і папері, оскільки майстер у своїй творчості використовував не тільки олійні фарби, а й акварель з олівцями. Захоплення Костянтина Трутовського відбилося і в ілюстраціях. Зокрема, ілюстрації до байок Івана Крилова, на думку критиків, поєднують в собі оригінальний стиль і привабливість. Костянтину Трутовський властиво реалістичний напрямок, так звана жанрова живопис. На його картинах відображалася життя малоросійського народу з усіма деталями і відтінками.

Помер Костянтин Трутовський в 1893 році. Творіння самобутнього художника можна подивитися в Третьяковській галереї в Москві, Державному Російському музеї в Петербурзі, на пересувних виставках і в приватних колекціях.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.