Ігор Белза (1904)

Український і російський радянський музикознавець, композитор, історик культури, педагог.

Народився 8 лютого 1904, помер 4 травня 1781
120 років тому  243 років тому
Ігор Белза

Ігор Белза

Ігор Федорович Белза народився в польському місті Кельце, що входять в той час до складу Російської імперії. Його предки були представниками старовинного польського роду, тому виховання і освіту юнак отримав грунтовні.

До Першої світової війни Ігор Белза проживав з батьками у Варшаві, після чого переїхав до Києва. У 1922 році він став студентом Київської консерваторії по класу композиції. У сім’ї було прийнято володіти кількома професіями, тому Ігор Федорович починає навчання в Київському університеті, освоюючи філологічні науки.

З 1941 року Ігор Белза переїжджає до Москви. Протягом декількох років обіймав посади в Московській консерваторії, Інституті історії мистецтв. Довгий час Ігор Федорович працював над дисертацією з чеської класичній музиці, яку успішно захистив у 1954 році.

Займаючись роботою з вивчення чеської та польської музики, Ігор Белза захоплено писав монографії, що стосуються російських діячів мистецтва. Його композиторські здібності знайшли своє відображення в симфоніях, фортепіанних і віолончельних сонатах, музичний супровід до фільмів і вистав.

Помер талановитий музикознавець у віці 89 років. За свою довгу і насичене життя Ігор Белза вивчав музичну культуру різних країн, писав музикознавчі роботи, які становлять великий інтерес не тільки з боку українських фахівців, а й зарубіжних.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.