Микола Маркевич (1804)

Український історик, етнограф, фольклорист, поет і композитор.

Народився 7 лютого 1804, помер 21 червня 1860
220 років тому  164 років тому
Микола Маркевич

Микола Маркевич

Микола Андрійович Маркевич народився в сім’ї дворян, в селі Дунаєць. Виховувався за традиціями, прийнятим у суспільстві тих років: навчався наук, мистецтва, військової справи. Вийшовши у відставку, зайнявся детальним вивченням історії та народних традицій.

Деякий час Микола Маркевич навчався в благородному пансіоні при Головному педагогічному інституті в Петербурзі. Незважаючи на той факт, що елітний навчальний заклад йому закінчити не довелося, отримані знання стали в нагоді в майбутній діяльності. Великий вплив на творчість цієї людини надавав коло друзів, серед яких були Пушкін, Бестужев, Рилєєв і, звичайно, Шевченко.

З 1829 року молодий і талановитий письменник видає збірки своїх віршів. А через кілька років серйозно займається історичними дослідженнями, які стосувалися України та її мешканців.

Серед творів Миколи Маркевича - етнографічні праці: «Збірник малоросійських пісень», «Звичаї, повір’я, кухня та напої малоросіян», поетична збірка «Українські мелодії». Багато часу історик приділяв вивченню життя і побуту древніх русів. Його наукова робота «Історія Малоросії», що вийшла в 1842 році, містить документальні додатки, хронологічні таблиці, замітки.

Помер український етнограф і фольклорист в 1860 році, залишивши нащадкам унікальні за своєю національної, культурної, а також історичної значимості роботи.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.