Климент Квітка (1880)

Український музикознавець-фольклорист. Чоловік Лесі Українки.

Народився 4 лютого 1880, помер 19 вересня 1953
144 років тому  71 років тому
Климент Квітка

Климент Квітка

Климент Васильович Квітка народився в селі Хмелів. Рано втративши батька, сім’я переживала важкі часи, тому мати вирішує віддати сина на виховання київським міщанам. Саме тут сформувалися його творчі здібності і погляди на життя.

З раннього дитинства Климент Квітка навчався грі на фортепіано. Щоб отримати гідне представлення про мистецтво, надходить в Музичне училище Київського відділення Російського музичного товариства. Паралельно з навчанням йде успішне освоєння української народної творчості, яке згодом переросло в серйозну діяльність.

У 1902 році Климент Квітка стає випускником юридичного факультету Київського університету. У цьому ж році вийшов у світ його перша збірка народних пісень. Кілька років працював у суді. А в 1917 році опинився на службі при міністерствах освіти і юстиції. У 1922 році Климент Васильович керує Кабінетом музичної етнографії АН УРСР. А через 15 років заснував Кабінет з вивчення музичної творчості народів СРСР.

Климент Квітка - основоположник радянської музичної етнографії, автор навчальних посібників і методик, рецензій та збірок. Серед його робіт: «Українські народні мелодії», а також «Мелодії з голосу Лесі Українки», яка була дружиною цієї талановитої людини.

У 1934 році Климента Васильовича заарештували за сфабрикованою справою. На свободу вдалося вийти через 2 роки, щоб знову зайнятися улюбленою роботою з вивчення музичної творчості. У 1953 році українського музикознавця-фольклориста не стало. Але залишилися його роботи, які ще довго залишалися предметом дискусій і захоплень серед знавців справжнього мистецтва.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.