Володимир Самійленко (1864)

Український поет-лірик, сатирик, драматург і перекладач.

Народився 3 лютого 1864, помер 12 серпня 1925
160 років тому  99 років тому
Володимир Самойленко

Володимир Самойленко

Володимир Іванович Самойленко народився в селі Великі Сорочинці Полтавської губернії. Після закінчення гімназії продовжив навчання в Київському університеті, освоюючи історичні дисципліни.

Український поет, драматург і перекладач у своїх творах висміював існуючий лад, який жорстко пройшовся не тільки по селянам, а й інтелігенції. Революційні настрої автора не влаштовували жандармерію, тому Володимиру Самойленко доводилося використовувати літературні псевдоніми - Іваненко, Полтавець, Сивенький. Національну і людську гідність для нього представляли основу свободи і незалежності України, в ім’я якої він складав вірші і полемізував.

Роки політичних перетворень і цивільних протиріч залишили свій слід у житті людини, який писав про багатостраждальний український народ, мріючи разом з ним про нову і щасливій долі. Володимир Самойленко був не тільки письменником, а й талановитим перекладачем, яке освоїло кілька іноземних мов. Переклади українською мовою творів античних авторів здобули йому славу знаючого філолога.

Творчі здібності Володимира Самійленка, на жаль, не були оцінені ні в Гетьманській, ні в Радянській Україні. У 1925 році письменника не стало. Його сатиричними віршами зачитувалася українська інтелігенція XIX і XX століть. Проте лише в нинішнє століття спадщина талановитого автора стало національним надбанням, доступним і вільним від цензури.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.