Валер’ян Підмогильний (1901)

Український письменник і перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження».

Народився 2 лютого 1901, помер 3 листопада 1937
123 років тому  87 років тому
Валер’ян Підмогильний

Валер’ян Підмогильний

Валер’ян Петрович Підмогильний народився в Катеринославській губернії. Після церковнопарафіяльної школи в 1910 році вступає до 1-е Катеринославське реальне училище. Однак навчання довелося перервати через війни і лих, що охопили багато сімей.

Оскільки Валер’ян Підмогильний мав достатній рівень знань з точних наук, то без особливих зусиль зміг вчителювати в школі, викладаючи математику. Роки Громадянської війни - не тільки випробування на міцність, а й успіх молодого автора, який зміг видати свої перші оповідання. Захоплюючись іноземною філологією, Валер’ян Петрович удосконалював французьку мову. Його переклади були точні і бездоганні з точки зору лінгвістики.

Валер’ян Підмогильний входив до числа письменників, які філософствували на тему людського існування, а також національних і соціальних питань. Особливу популярність приніс автору роман «Місто», написаний в 1928 році. Психологічні проблеми, описані письменником, захоплюють читача з перших сторінок і розкривають нову сутність буття людини.

У 1930 році Валер’ян Підмогильний, будучи літературним редактором, був звільнений з журналу «Життя й революція». Пора репресій стосувалася всіх, хто відстоював ідею свободи і національного питання. У 1937 році український письменник і перекладач був розстріляний. І лише через 19 років реабілітований.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.