Євген Маланюк (1897)

Український письменник, поет, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик.

Народився 1 лютого 1897, помер 16 лютого 1968
127 років тому  56 років тому
Євген Маланюк

Євген Маланюк

Євген Филимонович народився в Херсонській губернії. У сім’ї визнавали силу освіти, тому прагнули прищепити дітям смак до наук і культурі.

Світогляд Євгена Маланюка формувалося не тільки під впливом батьків. У Єлисаветградському земському реальному училищі юнак вбирав усе, що могло наблизити його до підкорення творчих висот.

Перша світова війна сплутує всі плани. Євген Маланюк вступає до Київської військової школи. Лютнева революція міняє переконання молодого офіцера, який починає старанно брати участь у створенні УНР. Несостоявшаяся державність України змушує Євгена Маланюка поневірятися по таборах для інтернованих українських частин. Але навіть у такій ситуації він не здається і намагається нести в світ українську культуру. Заснувавши в 1922 році літературний журнал «Веселка», Євген Маланюк друкує свої вірші і нариси. У 1923 році поет їде до Чехословаччини, співпрацює із засобами масової інформації, бере участь у літературних вечорах і культурних акціях. Через 2 роки виходить його перша збірка віршів.

Поет, змушений емігрувати за межі батьківщини, в своїх творах оспівує любов до України. Рядки його віршів просякнуті болем за її долю і нездійснені надії. З 1949 року Євген Маланюк переїжджає до США і продовжує творчу діяльність. Написані ним вірші та есе пронизані ідеєю української державності. Помер український поет і публіцист в 1968 році, в Нью-Йорку. Збірки його творів були видані в різних частинах світу і до цих пір визнаються актуальними.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.