Павло Тичина (1891)

Український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.

Народився 27 січня 1891, помер 16 вересня 1967
133 років тому  57 років тому
Павло Тичина

Павло Тичина

Павло Григорович Тичина народився в селі Піски Чернігівської губернії. У 12 років він втратив батька, тож навчання в Чернігівській бурсі довелося поєднувати з підробітком у монастирському хорі. Закінчивши духовну семінарію, Тичина вирушає до Києва, щоб вступити в комерційний інститут, який він успішно закінчує в 1917 році. Співпраця з різними редакціями, а також театром Михайла Садовського дозволили не тільки заробляти на життя, а й отримати серйозний досвід.

Перші публікації віршів Павла Тичини датуються 1912 роком. Вже через рік в декількох періодичних виданнях з’являються і прозові твори автора. Народно-пісенна творчість Тичини перейнято символічними поетичними прийомами і музикальністю.

З 1923 року Павло Тичина працює в Харкові, в журналі «Червоний шлях». І якщо раніше в його поезії вбачалася лірика, то пізніше на творчій ниві у поета з’являються патріотичні тенденції, властиві радянському часу 30-х років. Будучи людиною різнобічних інтересів, Тичина успішно займався перекладами з грузинського, вірменського та російської мов, які вражають лінгвістичними оборотами. Павло Григорович вміло їх використовував, зберігаючи оригінальну версію.

За кілька десятиліть Павло Григорович змінив кілька постів: директор Інституту літератури АН УРСР, нарком освіти, депутат Верховної Ради УРСР. У Київському літературно-меморіальному музеї-квартирі Тичини П. Г. варто побувати кожному, хто хоче ближче познайомитися з життям і творчістю цієї людини.

Помер Павло Тичина в 1967 році. Його літературна і громадська діяльність були високо оцінені радянським урядом, а вірші та поеми знав кожен школяр.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.