Іван Кулик (1897)

Український письменник (поет, прозаїк, перекладач), партійний і громадський діяч єврейського походження.

Народився 26 січня 1897, помер 1 грудня 1951
127 років тому  73 років тому
Іван Кулик

Іван Кулик

Іван Юліанович народився в Черкаській області в сім’ї євреїв. Його батько і мати за збігом обставин змушені були покинути межі України в 1914 році. Так Іван Кулик опинився в США, де і почав писати свої твори.

В Америці Кулик вступає до лав РСДРП (б), активно співпрацює з російською соціалістичною пресою, публікуючи свої вірші і статті. У 1917 році Іван Кулик повертається на Україну. Практично відразу прилучився до революційного комітету і був обраний членом першого Радянського уряду України. З 1919 по 1920 рік займається підпільної більшовицької діяльністю на Західній Україні, яка перебувала під впливом Польщі. У 1924 році Іван Юліанович їде до Канади, де перебуває в якості консула. Через 2 роки повертається на батьківщину і стає одним з керівників Всеукраїнської спілки пролетарських письменників. У 1934 році Іван Кулик очолив Союз радянських письменників України, ставши його першим головою.

Партійна робота хоч і заповнювала все життєвий простір письменника, але дозволяла займатися і творчістю. Іван Кулик написав безліч віршів, поем і новел, зібраних в поетичних збірках, перший з яких - «Мої коломийки» - був опублікований в 1921 році. У його творах чітко простежується ідея інтернаціоналізму, боротьба за справедливість і рівність.

У 1937 році Іван Кулик був звинувачений у шпигунстві на користь англійської розвідки і репресований. Помер український письменник в 1941 році у віці 44-х років. Лише в 1956 році було прийнято рішення зняти з нього всі звинувачення, опинилися безпідставними і надуманими.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.