Микола Скрипник (1872)

Український радянський партійний і державний діяч.

Народився 25 січня 1872, помер 7 липня 1933
152 років тому  91 років тому
Микола Скрипник

Микола Скрипник

Микола Олексійович народився в Катеринославській губернії (нині - Дніпропетровська область). До політики прилучився з юності, читаючи марксистську літературу і підтримуючи соціал-демократичні погляди.

До 1917 року Микола Скрипник вів підпільну більшовицьку діяльність, брав участь у мітингах і демонстраціях, разом з Леніним редагував революційну газету «Іскра». Неодноразово притягувався до відповідальності і був засуджений до різних років ув’язнення аж до розстрілу. Однак пагони і завзяття творити нову державу привели його на шлях, який він собі впевнено пробивав ще зі студентської лави. Можливо, через це він так і не встиг закінчити Петербурзький технологічний інститут, до якого вступив в 1900 році.

З 1917 року Микола Скрипник працює на Україну. Він займав різні пости: народний секретар праці, торгівлі, промисловості, голова РКПУ, народний секретар закордонних справ. У 1918 році Миколі Скрипнику доручають відповідальну роботу на посаді Голови Народного Секретаріату. Через 3 роки в його веденні виявляється комісаріат внутрішніх справ, а трохи пізніше - юстиції. З 1927 по 1933 Микола Олексійович отримує нові повноваження і стає наркомом освіти УРСР.

Микола Скрипник був з числа тих політиків, які не на словах, а на ділі доводили існування української мови. Оскільки такий прояв патріотизму вважалося в той час політичною короткозорістю, почалися випади в його бік, в результаті яких Скрипник не витримав, покінчивши життя самогубством.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.