Філарет (Михайло Денисенко) (1929)

Філарет (Михайло Денисенко) — український православний архієрей. 2-ий предстоятель Української православної церкви Київського патріархату.

Народився 23 січня 1929 — 95 років тому
Філарет

Філарет

Михайло Антонович Денисенко народився в Донецькій області. Виховувався в шахтарській сім’ї, де цінували працю і вміли його застосовувати. У 1948 році закінчив Одеську духовну семінарію. Через 2 роки прийняв чернецтво під ім’ям Філарета. У 1952 році став випускником Московської духовної академії з присвоєнням ступеня кандидата богослов’я.

Протягом десятків років Патріарх Філарет займав різні посади в Москві, Саратові, Ленінграді, Ризі, Києві. З 1962 року був ректором Московської духовної академії та семінарії. Через кілька років його зводять у сан митрополита. У ті часи він виступав з критикою стосовно автокефальним об’єднанням, вважаючи такі дії проявом націоналізму.

Проведений у 1990 році в Києві Помісний Собор УПЦ змінює редакцію Статуту. В результаті чого Філарет був обраний Предстоятелем УПЦ, отримавши титул Митрополита Київського і всієї України.

З моменту, коли Україна стає суверенною державою, погляди Філарета кардинально змінюються, і він починає визнавати автокефалію УПЦ. Помісний Собор РПЦ дотримувався іншої думки. І в 1997 році на Архієрейському Соборі РПЦ його відлучили від Церкви і зрадили анафемі.

Зі створенням у 1992 році УПЦ Київського Патріархату, Філарет стає заступником Патріарха Мстислава. А через 3 роки Помісний Собор УПЦ КП обирає Філарета Предстоятелем. Так Патріарх Київський і всієї Руси-України знаходить нові повноваження. І до цих пір коментує слова апостола Павла, що всяка влада - від Бога.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.