Михайло Туган-Барановський (1865)

Видатний український і російський економіст. Перший економіст-східноєвропеєць, наукові теорії якого визнали зарубіжні вчені різних шкіл і напрямків; один із найкращих знавців кон'юнктурних економічних циклів, автор численних праць про теорію вартості, розподілу суспільного доходу, історію господарського розвитку та кооперативних основ господарської діяльності. Доктор економіки (1899).

Народився 20 січня 1865, помер 21 січня 1919
159 років тому  105 років тому
Михайло Туган-Барановський

Михайло Туган-Барановський

Михайло Іванович народився в Харківській губернії в сім’ї дворян. У 1888 році він стає випускником Харківського університету. Отримавши фундаментальні знання на фізико-математичному факультеті, добре розбирався в економіці. А щоб освоїти юриспруденцію, в 1889 році здав екстерном відповідні іспити.

Пройшовши стажування в Англії, Михайло Іванович отримав ступінь магістра політичної економії. На самому початку своєї діяльності він пропагував марксистське вчення. Правда, з часом переглядає свої позиції на користь ліберально-демократичних теорій. Михайло Туган-Барановський активно співпрацював з провідними періодичними виданнями того часу: «Нове слово», «Початок», «Вісник Європи», а також редагував видання «Український народ в його минулому і сьогоденні».

Окрім наукової та суспільно-політичної діяльності в українському національному русі, Михайло Туган-Барановський займався педагогічною роботою і навіть встиг побувати на посаді міністра фінансів УНР.

Відомий економіст помер в 1919 році. Доля відміряла йому для життя всього 54 роки. Але навіть за такий короткий період ця людина залишив нам теорії, які досі вважаються цікавими та актуальними.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.