Тимофій Левчук (1912)

Тимофій Левчук — український кінорежисер, педагог. Батько українського мистецтвознавця Лариси Левчук і тесть кінорежисера Григорія Кохана.

Народився 19 січня 1912, помер 14 грудня 1998
112 років тому  26 років тому
Тимофій Левчук

Тимофій Левчук

Тимофій Васильович Левчук народився в с. Бистріївка Житомирської області. Закінчивши в 1930 році педагогічний технікум, розуміє, що хоче не тільки навчати інших, а й вчитися далі. Так в 1934 році дипломований режисер вийшов зі стін Київського кіноінституту.

Творчий шлях Тимофія Левчука починається на Київській кіностудії. Купуючи навички роботи, він стає асистентом режисера в кінокартині «Прометей». Лекції Олександра Довженка, які він слухав у кіноінституті, не пройшли для нього дарма. Тимофій Васильович розуміє, що професія режисера вимагає постійного розвитку та самовіддачі. З початком ВВВ переривається робота, починаються важкі випробування і вимушені мандри по виснаженою землі, яку Тимофій Левчук самовіддано захищав.

1949 для Тимофія Левчука видався вирішальним, оскільки йому доручили першу самостійну постановку. Документальний фільм «Зоря над Карпатами» показав майстерність Левчука як режисера-постановника. Звідси починається новий виток в його біографії. Він зняв понад двадцять науково-популярних і художніх фільмів, що відображають свята і будні радянських людей: «Дума про Ковпака», «Два роки над прірвою», «Киянка» та інші.

Тимофій Левчук зарекомендував себе як відповідальний, закоханий у свою професію майстер. Він успішно поєднував творчу діяльність з педагогічною, викладаючи в альма-матер подає надії студентам. Його перу належать книги, в яких він розкриває деякі нюанси творчого пошуку. Помер Тимофій Васильович у 1998 році.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.