Агатангел Кримський (1871)

Видатний просвітитель із світовим ім’ям, який присвятив своє життя вивченню історії, мов і культури народів, що населяють Україну та інші держави.

Народився 15 січня 1871, помер 25 січня 1942
153 років тому  82 років тому
Агатангел Кримський

Агатангел Кримський

Агатангел Кримський - видатний просвітитель із світовим ім’ям, який присвятив своє життя вивченню історії, мов і культури народів, що населяють Україну та інші держави.

Агатангел Юхимович Кримський народився у Волинській губернії. Його сім’я належала до старовинного татарського роду по лінії батька і литовсько-польському - по лінії матері. У 1889 році він закінчує навчання в Колегії Павла Галагана. Захопившись культурою близькосхідних народів, починає вивчати арабську, перську та турецьку мови, навчаючись в Лазаревському інституті східних мов. Високий інтелект і прагнення до нового пізнання дозволяють Агатангела Кримського закінчити ще один навчальний заклад - історико-філологічний факультет Московського університету.

У творчому потенціалі цієї геніальної людини з’являються ліричні вірші і проза українською мовою. Він співпрацює з відомими діячами української культури, вивчає історію і традиції давніх киян.

Агатангел Кримський підтримував ідею незалежності нашої держави. Він став одним із засновників Академії наук України, будучи її дійсним членом. У Київському державному університеті Агатангел Кримський завідував кафедрою і продовжував свої дослідження. Його праця «Сторінки історії Криму» отримав широке визнання серед українських та зарубіжних вчених.

У 1941 році Агатангел Кримський був заарештований. Його визнали ідейним натхненником українських націоналістів і уклали в Кустанайської в’язниці. Звідти великий учений вже не вийшов, тому що через рік помер від виснаження і тортур.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.