Євген Гуцало (1937)

Український письменник, журналіст, поет і кіносценарист.

Народився 14 січня 1937, помер 4 липня 1995
87 років тому  29 років тому
Євген Гуцало

Євген Гуцало

Євген Пилипович Гуцало народився у Вінницькій області, в сім’ї вчителів. Любив читати, вчитися. Великий вплив на його майбутнє творчість справили батьки, які виховали людини високої культури.

Писати Євген Гуцало почав ще в дитинстві. Свої перші літературні твори відправляв у різні газети і журнали. Але в той час талант художника слова не поспішали визнавати, тому що він був так не схожий на той безликий штамп, до якого звикли соціалістичні реалісти.

Після невдалої спроби вступити в Київський університет ім. Тараса Шевченка на факультет журналістики Євген Гуцало не впадає у відчай і продовжує боротьбу на студентській ниві в Ніжинському педагогічному інституті ім. Гоголя. Вплив цього навчального закладу проявилося у всьому. Євген Гуцало вступає в літературні гуртки, складає вірші і прозу. Творчі здібності молодого автора помічають в періодичних виданнях, з якими він починає плідно співпрацювати. У 1962 році виходить у світ перша книга Євгена Гуцала - збірка оповідань «Люди серед людей». Після такого повороту подій у нього відкривається друге дихання, з’являються нові шедеври української літератури.

Епоха застою стала гальмом на шляху розвитку літератури, мистецтва і культури в цілому. Почалися утиски творчої інтелігенції. Євген Гуцало намагався залишитися вірним своєму слову, гострого в сатиричному плані. Повинні були пройти суворі роки, поки в Україні з’явилася можливість говорити і писати правду.

У 1994 році Євген Гуцало покинув світ, залишивши після себе творчу спадщину, масштаб якого вимірюється не сторінками, а цілою епохою.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.