Лев Мацієвич (1877)

Лев Мацієвич — український корабельний інженер, суднобудівник, автор проектів кораблів, підводних човнів, протимінних заслонів, морських аеропланів тощо, перший український авіатор, громадський і політичний діяч. Один із засновників Української революційної партії.

Народився 13 січня 1877, помер 24 вересня 1910
147 років тому  114 років тому
Лев Мацієвич

Лев Мацієвич

Цією людиною захоплювалися моряки й авіатори, студенти та робітники. Творчі здібності допомогли йому підкорювати небо і перша у світовій практиці розробити проект авіаносця, здатного витримати 25 літаків.

Лев Макарович Мацієвич народився в селі Олександрівка Київської губернії, в сім’ї дрібного дворянина. Вчився добре, виявляв схильність до точних та природничих наук, а також до мов і до літератури. У 1901 році закінчив Харківський технологічний інститут, а через 5 років Петербурзьку морську академію.

Крім наукової діяльності брав активну участь у революційному русі, ставши одним із засновників Революційної Української Партії. Підтримував українську мову, був членом гуртка «Студентська громада». Мріяв про те, щоб Україна стала незалежною державою.

Служба у Севастопольському порту дозволила талановитому інженеру створювати проектні документації, привабливі своїм нововведенням і прагненням до вдосконалення. Лев Мацієвич - автор проектів підводних човнів і гідроплана. Оволодівши технікою пілотажу, підкорював повітряний простір, відчуваючи новітню техніку навіть у нічний час.

Талановитий повітроплавець і корабел загинув у 33 роки в результаті авіакатастрофи, що сталася в 1910 році. Зважаючи на відсутність парашутів показовий політ, який демонстрував Лев Мацієвич в Санкт-Петербурзі, обернувся трагедією для всієї держави.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.