Гнат Хоткевич (1878)

Трагічні сторінки нашої історії не можуть замовчувати всієї правди про видатну людину, наділену тонкою душею і самобутністю.

Народився 12 січня 1878, помер 8 жовтня 1938
146 років тому  86 років тому
Гнат Хоткевич

Гнат Хоткевич

Трагічні сторінки нашої історії не можуть замовчувати всієї правди про видатну людину, наділену тонкою душею і самобутністю.

Гнат Мартинович Хоткевич народився у Харкові. Володіючи інженерними здібностями, в 1900 році закінчив Харківський технологічний інститут, з’явившись розробником власного проекту дизельного поїзда. Ще в студентські роки навчився грати на бандурі та скрипці, брав участь в аматорських спектаклях. Заснувавши першу в Україні робітничий театр, Гнат Хоткевич показав народу масу вистав з української класики.

1905 зіграв у житті Хоткевича вирішальну роль. Він стає учасником революційних подій і персоною нон грата в Україні. Повернутися на батьківщину йому вдалося лише після розпаду царського режиму. Починається нова віха в житті людини, який залишив нам, нащадкам, чудові розповіді, новели, повісті та романи. Однак цим не закінчується спектр здібностей щедро обдарованої людини. Він є автором безлічі музичних творів, які зачіпають душу українського народу. У його романсах і хорових композиціях звучить те, що недоговорено зважаючи радянських заборон і однобокою ідеології.

Творчість Гната Хоткевича наштовхнулося не тільки на цензуру, а й жорстоке протистояння. Як результат, був заарештований, зазнав тортур і змушений зізнатися в тому, до чого ніколи не був причетний. У 1938 році Гната Хоткевича розстріляли за участь у контрреволюційній організації. Реабілітація українського письменника, музиканта і етнографа відбулася в 1956 році.

Все по темі: , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.