Рейнгольд Глієр (1875)

Український і російський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч німецько-польського походження.

Народився 11 січня 1875, помер 23 червня 1956
149 років тому  68 років тому
Рейнгольд Глієр

Рейнгольд Глієр

Автор першого радянського балету народився в Києві, в сім’ї майстра-виробника мідних духових інструментів. Виховання хлопчика було нерозривно пов’язане з музикою, тому в 1894 році він стає випускником Київського музичного училища по класу скрипки.

У 1900 році Рейнгольд Морицевич успішно закінчує Московську консерваторію. Його вчителями були Танєєв, Аренский, Конюс, Ипполитов-Іванов. На деякий час Глієр їде до Німеччини, щоб навчитися майстерності диригування. Повернувшись до Росії, він стає викладачем музично-теоретичних дисциплін у Московській музичній школі Гнесіних. У 1913 році Рейнгольд Глієр продовжує свій творчий шлях у Київській консерваторії, ставши її директором і головним натхненником майбутніх знаменитостей - Лятошинського та Ревуцького.

У творчості цього композитора простежується традиція російської музичної класики в дусі реалізму. Його балет «Червоний мак», поставлений в 1927 році у Великому театрі Москви, отримав неймовірну популярність не тільки тому, що став першим балетом радянської сучасності, а й у силу того, що представляв собою барвисте видовище, оформлене в кращих китайських традиціях.

Рейнгольд Глієр, автор п’яти опер, трьох симфоній, камерно-інструментальних і вокальних циклів помер в 1956 році, що стало справжньою трагедією для радянського мистецтва, який втратив великого генія музичного світу.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.