Григорій Воробкевич (1838)

український поет. Молодший брат Сидора Воробкевича.

Народився 10 січня 1838, помер 24 листопада 1884
186 років тому  140 років тому
Григорій Воробкевич

Григорій Воробкевич

Григорій Воробкевич народився в Чернівцях. Його предки проживали на румунських та литовських територіях. Не витримавши знущання над православною вірою, в XVIII столітті були змушені влаштуватися на Буковині.

Рід Оробко (так звучало прізвище предків Григорія Воробкевича) не припинив своє існування. А навпаки, прославився завдяки братам - Григорію і Сидору, які, рано осиротів, разом із сестрою виховувались у будинку свого діда Михайла - священика і вчителя богослов’я, викладав у духовній семінарії та міському ліцеї теологію та філософію. Григорій виховувався в дусі терпимості і віри. Закінчивши початкову школу у Кіцмані, продовжив освоювати науки в Чернівецькій гімназії та духовної семінарії.

Григорій Воробкевич прийняв сан священика і писав вірші, спрямовані проти засилля москвофілів на західно-українських землях та національної несправедливості. Його твори публікувалися в журналі «Буковинська зірка» та альманасі «Російська хата», що видаються старшим братом Сидором. Саме він на вірші Григорія поклав музику, в результаті чого з’явилася збірка пісень, який користувався популярністю серед буковинської молоді.

Григорій Воробкевич прожив всього 46 років. Його твори виходили під псевдонімом Наум Шрам і були пройняті вірою в національну самосвідомість і відродження української мови, традицій і культури.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.