Сергій Параджанов (1924)

Сергій Параджанов — вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990), лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка (1991, посмертно).

Народився 9 січня 1924, помер 12 липня 1990
100 років тому  34 років тому
Сергій Параджанов

Сергій Параджанов

Сергій Йосипович народився в грузинському місті Тбілісі у вірменській сім’ї. Незважаючи на те, що батько займався антикварним мистецтвом, Сергій Параджанов вирішив привнести в своє життя інші ідеали, яким присвятив все подальше життя.

У 1952 році Сергій Параджанов закінчив режисерський факультет ВДІКу. Його талант повинен був виплеснути в світ нові ідеї, втілені в кінематографі. Своє натхнення талановитий майстер черпав з внутрішнього світу, насиченого яскравими фарбами. А зовнішні прояви в кінороботах були наслідком реальних подій, які мали місце в Україні, де жив Сергій Параджанов в 60-х роках XX століття.

За своєю суттю Сергій Параджанов був бунтарем в хорошому розумінні цього слова. Його гнітило політичний стан країни, і він всіляко протестував проти масових арештів в Україні. Так сталося, що в 1973 році його заарештовують. У Лук’янівській в’язниці і Алчевської колонії він в буквальному сенсі стає в’язнем, якому забороняють писати, малювати, займатися гравіруванням. А адже Сергій Параджанов був художником і дуже талановитою людиною, якого не можна було сприймати з банальної однозначністю.

Сергія Йосиповича Параджанова не стало 1990 році. Геніальний майстер кіномистецтва залишив нам незабутні фільми, серед яких «Тіні забутих предків», «Колір граната», «Легенда про Сурамську фортецю», «Ашик-Кериб» і безліч інших колоритних і гармонійних робіт.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.